Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відкриті дані в DREAM: відбулася презентація пілотного АРІ

Дата: 01.11.2023 15:24
Кількість переглядів: 133

 

31 жовтня за участю представників команди Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України та Проектного офісу DREAM відбулася презентація поточної публічного інтерфейсу для отримання даних (Application Programming Interface, АРІ), який надає доступ до відкритих даних системи.

Екосистема DREAM - Державна цифрова екосистема управління відновленням будується за принципом «всі бачать все» та має на меті забезпечити повну прозорість та підзвітність проектів відновлення — від планування до введення в експлуатацію.

«Відкриті дані матимуть велике значення для управління відновленням, це основа довіри. Тільки за умови прозорості і підзвітності ми можемо розраховувати на фінансування та підтримку відбудови. Система DREAM з самого початку задумувалася як кейс тісної співпраці держави, громадськості і міжнародних партнерів — маємо продовжувати спільну роботу над покращенням системи. Відкриті дані допоможуть в цьому», — зазначила заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Олександра Азархіна

Завдяки АРІ всі дані по проектах, заведених в DREAM, стали доступними для професійних користувачів, які працюють з інструментами аналітики. Наразі в систему заведені понад 1700 проектів, і команда DREAM активно працює над тим, щоб система наповнювалася даними.

«Відкриття АРІ — дуже важлива подія з точки зору прозорості. Це крок вперед, щоб показати, наскільки DREAM може бути відкритими для громадськості. Важливо, щоб ОМС доєднувалися до системи та користувалися всіма доступними інструментами. Громади мають бачити, що відбувається з проектами відновлення в DREAM. В свою чергу Агентство залучає служби відновлення до повноцінного та якісного наповнення даними», — розповів заступник Голови Агентства відновлення з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Роман Комендант.

Також під час презентації обговорили поточний стан екосистеми DREAM, плани її подальшого розвитку та використання відкритих даних. В листопаді на публічному порталі стане доступним модуль аналітики, який відображатиме дані по проектах системи у вигляді зручних таблиць та діаграм. Зі збільшенням кількості проектів та даних по них стане можливим впровадження інструментів ризик-менеджменту, що дозволять знаходити «вузькі місця» в реалізації проектів і запобігати порушенням.

«DREAM активно розвивається, ми працюємо у багатьох напрямках, щоб система вийшла якісною та максимально ефективно закривала свої завдання. Одне з них — залучення громадськості до процесу відбудови. Ми плануємо робити це через різні інструменти, зокрема — модуль електронної демократії, а також відкриті дані. Ми розраховуємо на тісну та конструктивну взаємодію з громадськістю, така співпраця допоможе ідентифікувати помилки, збирати зворотний зв’язок і працювати над покращеннями. Так ми разом зробимо систему сильнішою», — Віктор Нестуля, Open Contracting Partnership, Керівник проектного офісу DREAM.

API доступний за посиланням: https://open-contracting.github.io/dream-api-docs/.

Структура та опис даних: https://docs.google.com/.../1ncXkBgLt5lT7nUUWPIYO.../edit...

Відеозапис презентації: https://youtu.be/30MWgHPT_vg

Нагадаємо, що Мінінфраструктури, Агентство відновлення, а також Проектний офіс DREAM, створений на базі Open Contracting Partnership за підтримки Transparency International Ukraine та BRDO, у тісній співпраці з громадянським суспільством разом з міжнародними партнерами розробляє та впроваджує державну електронну екосистему DREAM. Екосистема забезпечує єдиний цифровий маршрут для всіх проектів відбудови. Наразі розробка системи фінансується за підтримки Уряду Великобританії.

Пілотна версія системи, що адмініструється Агентством відновлення, функціонує з початку 2023 року в рамках експериментального проекту екосистеми DREAM, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1268. До участі в пілотному проекті на добровільній основі долучилися сотні громад з різних регіонів України.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь