Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Всесвітній день серця.

Дата: 27.09.2023 13:23
Кількість переглядів: 145

За ініціативи Всесвітньої федерації (WHF) серця та при підтримці Всесвітньої організації охорони здоров’я (WHO) 29 вересня кожного року відзначається Всесвітній день серця. (WORLD HEART DAY).

Серце — єдиний орган, який можна чути та відчувати. Це перша та остання ознака життя. Це те що об’єднує всіх людей на планеті.
 Мета  Дня серця – привернути увагу людей до серцево-судинних захворювань та взагалі проблемам зі здоров’ям. Цей день присвячено підвищенню обізнаності про захворювання серця, різних профілактичних заходів і змін способу життя

Серцево-судинні захворювання, включаючи хвороби серця та інсульт, є провідною причиною смерті у світі, яка забирає 17,9 мільйона життів щороку. Це більше, ніж людей, які помирають від ВІЛ, малярії та раку.
 День серця спрямований на стимулювання дій з навчання людей тому, що, контролюючи такі фактори ризику, як вживання тютюну, нездорове харчування і відсутність фізичної активності, можна уникнути не менше 80% передчасних смертей від хвороб серця та інсульту.

 

Всесвітній день серця є ідеальною платформою для суспільства, щоб об’єднатися в боротьбі з серцево-судинними захворюваннями.

3 «кити» профілактики серцево-судинних захворювань:

 Правильний раціон харчування. Для підтримки здоров’я серцево-судинної системи величезне значення має збалансований раціон, що включає велику кількість фруктів і овочів, страви з цільного зерна, нежирне м’ясо, рибу і бобові з обмеженим споживанням солі, цукру і жиру.

• Регулярна фізична активність. Для підтримки здорового стану серцево-судинної системи необхідна регулярна фізична активність, мінімум протягом півгодини щодня; фізична активність протягом однієї години кілька разів на тиждень сприяє підтримці здорової ваги.

• Утримання від вживання тютюну. Тютюн дуже шкідливий для здоров’я в будь-якого різновиду: сигарет, сигар, трубок або жувального та ін. Пасивне куріння також небезпечно. Ризик розвитку інфаркту або інсульту починає знижуватися відразу ж після припинення вживання тютюнових виробів, а через рік може знизитися на 50%.

Девізом WORLD HEART DAY   стало:

 

ВИКОРИСТОВУЙТЕ СЕРЦЕ, ЩОБ РОБИТИ КРАЩИЙ ВИБІР
ВИКОРИСТОВУЙТЕ СЕРЦЕ, ЩОБ СЛУХАТИ СВОЄ  СЕРЦЕ
 ВИКОРИСТОВУЙТЕ  СЕРЦЕ  ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА, СВОЇХ БЛИЗЬКИХ  І  СЕБЕ

ВИКОРИСТОВУЙТЕ СЕРЦЕ, ЩОБ ПОДЯКУВАТИ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

ВИКОРИСТОВУЙТЕ СЕРЦЕ, ЩОБ ВЗЯТИ УЧАСТЬ…
 
Цей день відзначають як урядові, так і неурядові організації з усього світу. Організовують масові заходи: марафони, прогулянки, публічні виступи, заняття фітнесом, виставки та наукові ярмарки. Деякі пам’ятки, пам’ятники та знамениті будівлі в цей день стають червоними в знак обізнаності про серцево-судинних захворюваннях.

Однак у 2020 році, у зв’язку зі складною епідеміологічною ситуацією, та з 24.02.2022р військовою агресією  РФ , проведення масових заходів обмежена.

Проте всім, хто хоче відзначити цей день, рекомендується більш уважно ставиться до свого серця. Є кілька способів зробити це:

регулярно робити фізичні вправи

відмовитися від куріння та алкоголю

перехід на здорове харчування.

Крім того, регулярно перевіряйте артеріальний тиск, рівень холестерину та глюкози.

Зробіть свій будинок місцем, де доступна здорова їжа, де не допускається вживання тютюну і де заохочується фізична активність, щоб зменшити ризик розвитку хвороб серця та інсульту. У Ваших силах створити в будинку умови для здорового способу життя!

ЗБЕРІГАЙТЕ СВОЄ СЕРЦЕ ЗДОРОВИМ І ДОПОМАГАЙТЕ ІНШИМ РОБИТИ ТЕ Ж САМЕ!

 ВИКОРИСТОВУЙТЕ СЕРЦЕ, ЩОБ ЗДІЙСНИТИ СВОЇ МРІЇ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь