Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Профілактика сказу - пероральна імунізація диких тварин

Дата: 24.05.2023 08:33
Кількість переглядів: 285

Сказ - особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується ураженням центральної нервової системи. Основним джерелом сказу у домашніх  тварин є лисиця звичайна або червона, яка є джерелом збудника інфекції та забезпечує постійну циркуляцію вірусу в природі. Синамтропізація лисиць, неконтрольоване їх розмноження гарантує постійні контакти з безпритульними собаками і котами та поширення сказу в населених пунктах Так за 2023 рік в Закарпатській області зареєстровано 5 випадки сказу тварин.

 

Для боротьби зі сказом виконується комплекс антирабічних ветеринарно – санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію захворювання і передбачає вакцинацію домашніх тварин, включаючи обов'язкову вакцинацію всього поголів'я собак і котів на території області, а сільськогосподарських тварин – при спалахах захворювання.

Досвід боротьби зі сказом в дикій фауні показує – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин. Для імунізації диких м'ясоїдних тварин використовується пероральна вакцинація, яка здійснюється шляхом обробки усієї території мисливських угідь області, через розкладання принад з вакциною.

 

Так з 22 травня 2023 року на території області буде проводитись весняна кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин шляхом розповсюдження приманок з вакциною вручну.

 

Приманка з вакциною безпечна для тварин і людей, має вигляд невеликих брикетів розміром з сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині - желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Вакцини створюють специфічний імунітет при пероральному застосуванні, не викликають захворювання у молодих тварин, не виділяють вакцинний вірус зі слиною, безпечні для природного середовища, стабільні в польових умовах. У зв’язку з війною, розповсюдження приманок з вакциною буде здійснюватися вручну, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси, приміські зони). Дані заходи проводяться по всій території області. Розповсюджують вакцини відповідно до розробленої схеми, аби на кожен квадратний кілометр потрапило 25 доз вакцин.

Всього по області планують розповсюдити 42 тис. 240 доз приманок з вакциною на площі 1689 км².

 

Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію в районі.

Звертаємось до мешканців області з проханням із порозумінням поставитись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки. Заздалегідь дякуємо за порозуміння!

 

Тривалість проведення пероральної імунізації залежатиме від погодних умов, до охоплення всієї території області.

 

Головне управління Держпродспоживслужби

в Закарпатській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь