Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сьогодні Закарпаття приєднується до Всесвітнього тижня імунізації

Дата: 24.04.2023 11:22
Кількість переглядів: 315

Фото без описуУпродовж 24-30 квітня в регіоні відбудеться низка заходів, які мають нагадати громадськості про важливість проведення вакцинації для захисту від небезпечних хвороб.

🔹 Через війну мільйони українців покинули свої домівки, а це означає, що тисячі дітей і дорослих не отримали необхідних щеплень. Захворювання можуть швидко поширюватися й загрожувати людям, тому саме імунізація є надійним та ефективним захистом проти інфекційних хвороб. На цьому під час брифінгу наголосив директор департаменту охорони здоров’я ОВА Анатолій Пшеничний.

💬 «Майже 300 пунктів щеплення працюють сьогодні на території Закарпатської області. Ми їх не згортали, тому в них можна отримати рутинні щеплення та щеплення проти COVID-19. Вимушено переміщені українці можуть вакцинуватися у будь-якому із цих пунктів, при цьому не обов’язково мати декларацію із сімейним лікарем. Якщо пропущена доза вакцини, то головне – найшвидше надолужити всі щеплення», – зауважив очільник обласного ДОЗ.

Про перебіг імунізації в регіоні розповіла головна епідеміологиня Закарпаття Вікторія Тимчик. За її словами, таких кампаній зараз дві – вакцинація від COVID-19 та форсована імунізація дітей проти поліомієліту.

💉 Загалом від початку боротьби з коронавірусною інфекцією в області провели 812 318 щеплень першою, другою та бустерною дозами вакцини, зокрема 102 078 щеплень виконали після початку повномасштабного вторгнення.

💬 «Темпи вакцинації проти COVID-19 минулого року суттєво знизилися. Це пов’язано з воєнним станом і значною міграцією людей. Якщо у 2021 році ми виконали майже 600 тисяч щеплень, у 2022 році – понад 200 тисяч, то за три місяці цього року – більш ніж 8 тисяч», – зазначила Вікторія Тимчик, нагадавши, що людина може вважатися захищеною від важкого перебігу COVID-19, якщо вона пройшла так званий первинний вакцинальний комплекс (2 дози дводозної вакцини або 1 однодозної (Janssen), а також бустер).

👶 Щодо імунізації проти поліомієліту, то медичні працівники, зокрема й мобільні бригади, від початку кампанії в регіоні виконали майже 13 тисяч щеплень. Станом на зараз залишаються невакцинованими 4,6 тисячі дітей до 6 років. Серед молодшого населення старших вікових груп не мають щеплення лише відмовники. Загалом від проведення щеплень проти поліомієліту в регіоні відмовилися близько 2,7 тисячі дітей, батьки яких написали офіційну відмову.

📍 Вікторія Тимчик закликала краян бути свідомими, дбати про своє здоров’я та здоров’я своїх дітей, не пропускати щеплення.

💛 Аби наблизити вакцинацію до людей, у межах Всесвітнього тижня заплановано додаткові вакцинальні сесії у двох Спільно.Точках ЮНІСЕФ в Ужгороді та одній – у Тячеві. Окрім цього, на локаціях будуть проводити розважальні заходи для дітей. Протягом 27-30 квітня з 12:00 до 17:00 у Спільно.Точках перебуватимуть і мобільні бригади, котрі зможуть надати послуги з імунізації дітям і дорослим.

Також на брифінгу генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Сітник повідомила, що епідситуація в регіоні станом на зараз контрольована.

З початку року медики зареєстрували 755 випадків інфекційних захворювань (не враховано випадки грипу, ГРВІ та COVID-19), що на 41% більше, ніж минулого року. Зокрема, за три місяці цього року виявили 4 випадки кашлюка і 77 епідпаротиту (70% хворих – діти від 5 до 14 років).

За словами Галини Сітник, упродовж останнього року в області також були зафіксовані випадки кору. Небезпечне інфекційне захворювання має циклічний характер і повторюється кожні 5 років. Останній спалах у регіоні був у 2017-2019 роках. Тоді захворіло 7 708 осіб, з них 5 813 – дітей до 17 років. Два летальні випадки зареєстрували серед невакцинованих дітей.

Окремо про перебіг пандемії COVID-19, захворюваність на вірусні гепатити та правець розповів директор Обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк. Від початку року на Закарпатті зафіксовано 3 336 випадків коронавірусної інфекції, з них 323 серед дітей. 43 пацієнти померли, це переважно люди похилого віку з хронічними захворюваннями.

💬 «Упродовж останніх двох тижнів захворюваність на COVID-19 зменшилася майже на 50%. Тому фіксуємо меншу кількість госпіталізацій», – зауважив Михайло Поляк, додавши, що найбільше пацієнтів зараз в Обласній клінічній інфекційній лікарні, Центрі легеневих хвороб в Ужгороді, а також у Берегівській та Свалявській районних лікарнях.

☝️ Особливо важливою під час війни є вакцинація проти гепатиту В та правця, оскільки травми й поранення підвищують ризик інфікування серед військових і цивільного населення. Від гепатиту С ліків не існує, однак його можна вилікувати. При цьому гепатит В і С є причиною майже 96% всіх випадків смерті від вірусних гепатитів. Якщо у 2022 році на Закарпатті виявили 19 випадків інфікування гепатитами В і С, то у 2023 році це вже 49 випадків. У минулі роки гострі та хронічні форми гепатитів реєструвалися лише серед дорослих, проте в статистику 2022/2023 років потрапили й діти. Так, 2022 року у віковій групі 10-14 років зареєстровано 2 випадки гострого та 1 хронічного гепатиту В. Цього року вже є 1 випадок гострого гепатиту В у дитини.

Михайло Поляк нагадав, що від правця після 16 років відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень потрібно вакцинуватися раз на десять років. Препаратів у Закарпатській області достатньо, вони безоплатні та ефективні.

📌 На брифінгу також повідомили, що до Всесвітнього тижня імунізації запрацював Національний портал з імунізації ➡️ http://vaccine.org.ua. Це перший в Україні профільний ресурс, присвячений всім питанням вакцинокерованих інфекцій, щеплень та використання вакцин, який розрахований як на фахівців у сфері імунізації, так і на пересічних українців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь