Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

25 лютого виповнюється 152 роки з Дня народження Лесі Українки

Дата: 25.02.2023 09:11
Кількість переглядів: 387

25 лютого 1871 року, у Звягелі (Новограді-Волинському) народилася одна з найвизначніших постатей в історії української літератури - Лариса Косач. Вже в 13 років опублікувала свої перші поезії під промовистим геонімом «Леся Українка», живучи на території, яку тоді ще називали Малоросією. Тим самим з самого початку заявивши про свою ідентичність та про своє прагнення розвивати українську культуру.

З самого юного віку дівчина була оточена українською інтелігенцією і отримала індивідуальне домашнє навчання, на чому наполягала мама Олена Пчілка, яка мала чітку позицію не віддавати дітей до навчальних закладів.

Протягом життя Леся оволоділа 11 іноземними мовами, не рахуючи української та російської, вивчала в оригіналі давні літературні пам'ятки, перекладала світову класику. По собі письменниця лишила понад 270 віршів, безліч публіцистичних статей та поетичних поем. Леся Українка, разом зі своїм чоловіком, Климентом Квіткою, були першими українськими фольклористами, які почали записувати виконання народних співів на фонограф.

В останні роки свого життя Леся Українка створила свою найвідомішу драму-феєрію «Лісову пісню», яка перекладається багатьма мовами та знаходить відповідні твори і в інших культурах. По смерті Лесі літературні критики говорили: «Українська література втратила з нею одного з найбільших поетів життя, втеряла душу, яка рідко коли пробуває на землі».

Завдяки своїй творчості та перекладацькій діяльності, Лесі Українці вдалося органічно вплести українську культуру та мову в загальний цивілізаційний контекст людства. «Лиш боротись значить жить!» - писала мисткиня, а її життєвий шлях з усіма перешкодами та складнощами долі не може не надихнути слідувати її заклику: боротися за своє щастя, не втрачати життєвого оптимізму та цінувати те, що маєш зараз.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь