Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Презентовано Альбом безбар’єрних рішень, - Мінінфраструктури

Дата: 25.01.2023 18:47
Кількість переглядів: 371

Сьогодні за участі Першої Леді Олени Зеленської та Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова було презентовано нові розділи Альбому, які стосуються облаштування вулиць, громадських просторів та будівель.

Це практичний посібник, який містить рекомендації щодо облаштування безбар’єрного простору та на прикладах ілюструє, як зробити міське середовище дружнім до маломобільних груп населення. Йдеться про людей з тимчасовими чи постійними порушеннями здоров’я, дорослих з маленькими дітьми, літніх людей, людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

«Проблема доступності міської інфраструктури для маломобільних груп – це системна проблема України, для подолання якої працюємо на трьох ключових напрямах. Це розробка правил та стандартів безбар’єрності, посилення контролю та відповідальності за їх дотриманням, покращення обізнаності відповідальних осіб з принципами безбар’єрності.

Дякую Першій Леді Олені Зеленській за лідерство в цьому процесі, яке дозволяє постійно рухати вперед питання створення безбар’єрного простору, незважаючи на війну», – заявив Олександр Кубраков.

Посібник демонструє, як застосовувати цінності універсального дизайну та доступності на конкретних прикладах. Це дозволить проектувальникам розуміти, які зміни в проекти нового будівництва потрібно вносити, щоб простір був максимально зручним для всіх груп населення.

Альбом містить 4 розділи:

- про входи та житлові подвір’я. В ньому розкрито принцип рівного входу, а також акцентовано на параметрах для тамбуру, дверей, підйомника, щоб зручно евакуювати постраждалих з будівлі;

- про вулиці. Тут демонструються вузли облаштування доступності та варіанти тактильної навігації на різних типах вулиць, перехресть, переходів;

- про громадські простори (дитячі майданчики, басейни, місця для куріння, кімнати догляду за дитиною тощо). В ньому автори надали рекомендації щодо облаштування, до прикладу, універсальних кабін, кімнат для догляду за дітьми, а також щодо того, як потрібно комбінувати покриття, щоб працювала тактильна навігація і це не заважало іншим людям;

- про громадські будівлі (школи, лікарні, ЦНАП, вокзали тощо). В ньому можна знайти рекомендації для душової кабіни, зони отримання послуг, зони очікування, а також усіх горизонтальних та вертикальних комунікацій в будівлі (коридори, ліфти, сходи того).

Посібник також враховує реалії воєнного часу та надає рекомендації, які враховують безпекові потреби маломобільних груп. Зокрема, він розповідає, на що потрібно звертати увагу під час вибору будівлі для прихистку, який тип і розмір дверей підходить для евакуації поранених, про типи скла, що безпечніші за інші, тощо.

Альбом стане у нагоді архітекторам, проектувальникам, будівельникам, замовникам, держслужбовцям, активістам та всім, хто опікується рівнем якості реалізації просторів.

Альбом створено в рамках ініціативи Першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Проект реалізовано громадською організацією Безбар'єрність спільно з Міністерством розвитку громад та територій України у рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії.

Розробник Альбому безбар’єрних рішень – урбан-бюро Big City Lab.

Перший розділ Альбому, було презентовано у мирний час, а після повномасштабного вторгнення рф – адаптовано до умов воєнного.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь