Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пам'яті Назарія Яремчука

Дата: 17.11.2021 14:52
Кількість переглядів: 280

Фото без опису“Він так співав, що мав у горлі мозолі. Він так співав, що крилами йому став голос”, – Андрій Демиденко

30 листопада 2021 року відзначатимуть 70-річчя від дня народження відомого буковинця, українського тенора, якому посмертно присвоїли звання «Героя України», лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного артиста України - Назарія Яремчука.

Цей талановитий чоловік прожив до прикрого мало, але встиг стати легендою вітчизняної естради, з якою нерозривно пов’язана українська музична слава і хіти, що пережили їхнього творця. Просто є люди, гідні певного культового ореолу і Назарій Яремчук відносився до їхнього числа.

Артист  народився 30 листопада 1951 року, в селі Рівня Чернівецької області. Був четвертою дитиною в сім'ї, ріс допитливим, веселим, життєрадісним. Родина Яремчуків була музикальною: батько співав у церковному хорі; мати, крім співів, грала на мандоліні й виступала в місцевому народному театрі, тож хлопчик змалку залучався до першовитоків народної пісні.

Назарій мав кришталево чистий голос, тому дуже органічно увійшов до складу вокально-інструментального ансамблю «Смерічка», у якому, згодом, отримав фантастичну популярність. Визнання і всенародну любов виконавцю принесли пісні «Червона рута», «Водограй», «Гай, зелений гай», «Стожари», «Смерекова хата». Але слава не змінила характер «буковинського соловейка». Зоряної хвороби в нього ніколи не було.

Довгий час на естраді в Яремчука було амплуа ліричного героя, та він говорив, що любить виконувати пісні, у яких сполучається лірика й громадянське звучання. Виступав не лише на відомих сценах, а й в Чорнобилі для ліквідаторів аварії, і в Афганістані перед нашими солдатами, через що назавжди залишився в історії як видатний митець та патріот своєї Батьківщини. Назарій не терпів ніяких скандалів, завжди кажучи своїм близьким, що ні хвилини свого часу не можна витрачати на це.

Життя співака з таким яскравим талантом, неймовірною працездатністю та невичерпною любов'ю до України обірвалось у зеніті слави: в 43 роки. Причиною став рак шлунку.  Артиста  поховали на центральному кладовищі Чернівців.

В одному зі своїх останніх інтерв'ю Назарій Яремчук зазначив, що кожен з нас повинен бути в постійному польоті, підносячись над суєтою, але не відриваючись від землі. Він вважав, що люди повинні пам'ятати святі поняття – звідки ми родом, навіщо живемо, до чого прагнемо. У пам'яті Назарій назавжди залишиться відкритим, чесним, щирим і усміхненим.Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь