Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

як пацієнти з діабетом отримуватимуть ліки

Дата: 30.09.2021 20:54
Кількість переглядів: 277

Фото без описуСьогодні у пресцентрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг на тему «Реімбурсація інсулінів».

З 1 жовтня змінюється порядок видачі інсулінів для пацієнтів із цукровим і нецукровим діабетом. Працюватиме ця програма за тим самим принципом, що й «Доступні ліки», а вартість ліків відшкодовуватимуть аптекам, законтрактованим із НСЗУ.

Цей процес почався задовго до 1 жовтня. Передувало цьому навчання лікарів-ендокринологів для переходу на електронну форму видачі інсулінів. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолій Пшеничний.

«На платформах НСЗУ наші лікарі зареєструвалися, успішно пройшли навчання і отримали сертифікати, пройшли теоретичну базу курсу щодо видачі плану лікування інсулінів», – розповів Анатолій Пшеничний. 

Директор департаменту наголосив, що не варто іти до лікаря з 1 жовтня, якщо є запас ліків ще до 10-15 жовтня, аби не створювати додаткового навантаження на лікаря-ендокринолога та медичну інформаційну систему, яка так чи інакше у перші дні роботи буде ще тестуватися і може бути перевантаженою.

Окрім того, важливо уточнити у свого сімейного лікаря, чи у декларацію внесені актуальні особисті дані, у тому числі номер телефону. Адже саме туди надходитиме електронний рецепт на препарат.

На Закарпатті є 6251 пацієнт з інсулінозалежним цукровим діабетом та близько 80 пацієнтів із нецукровим діабетом, у тому числі й серед дітей. Про це під час брифінгу повідомила лікар-ендокринолог вищої категорії, кандидат медичних наук Ольга Олексик.

«У ланцюгу видачі препаратів раніше були залучені лікар-ендокринолог, пацієнт та аптека, де можна було отримати ліки. Зараз сюди додається ще сімейний лікар. Саме він буде спостерігати за пацієнтом, виписувати електронне направлення до вузького спеціаліста», – зауважила Ольга Олексик.

Тільки при створеному електронному плані лікування пацієнт зможе отримати е-рецепт на препарат. Із цим рецептом пацієнт вже іде в аптеку.

Зараз від роботи медичних інформаційних систем залежить швидкість створення плану лікування та виписування рецептів.

«Поки маємо проблему з тим, що у них не були створені відповідні функціонали, тому у лікарів не було можливості навіть потренуватися. Деякі бази запрацювали тиждень тому, а деякі – лише вчора. Проте лікарі вже розпочали виписку планів лікування, роль лікаря ендокринолога тут зростає, бо його не може замінити ні терапевт, ні сімейний лікар», – зазначила Ольга Олексик.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь