Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Закарпатті запроваджують пілотний проєкт щодо поводження з відходами APENA 3

Дата: 28.09.2021 09:14
Кількість переглядів: 291

Фото без опису27 та 28 вересня на Закарпатті з робочим візитом перебувають експерти Проєкту APENA 3. Це проєкт міжнародної технічної допомоги «Посилення спроможності регіональних та місцевих органів влади для впровадження та застосування законодавства ЄС у сферах захисту навколишнього середовища, протидії кліматичним змінам та розвитку інфраструктурних проєктів».

Голова облдержадміністрації Анатолій Полосков і перший заступник очільника області Мирослав Білецький зустрілися з міжнародними експертами, обговорили план співпраці і можливості вирішення важливого для Закарпаття питання – поводження із твердими побутовими відходами.

Експерти проєкту спільно із Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України напередодні зробили опитувальник для регіонів та з’ясували, які екологічні проблеми турбують кожну з областей. На основі результатів цього дослідження відібрали три області для реалізації пілотного проєкту щодо розробки плану заходів поводження із відходами.

«Ми розраховуємо на вашу допомогу та рекомендації, які будемо використовувати у подальшому у нашій роботі, адже відчуваємо відповідальність перед закарпатцями, перед нашими партнерами та сусідами», – запевнив голова облдержадміністрації Анатолій Полосков.

Міжнародний експерт з практики управління відходами Крістофер Раунд наголосив на цілях проєкту APENA 3 та розповів, чому саме Закарпаття потрапило до переліку 3 областей, з якими вони мають намір співпрацювати.

За його словами, після попереднього дослідження експерти проєкту з’ясували, що є чимало проблем, які є спільними для багатьох областей України. Однак Закарпаття – серед найскладніших регіонів, тут є своя специфіка рельєфу і водних ресурсів, а його екологічні проблеми безпосередньо торкаються і сусідніх європейських держав.

«Налагодження зв’язків та співпраці із міжнародними експертами буде для нас дуже корисним. Закарпаття – складний регіон. Ми межуємо з 4 державами, у нас чимало річок, гірська місцевість, малоземелля, область складна логістично. Закарпаття відоме на всю країну, бо Угорщина неодноразово звертала увагу на сміття, яке спливає туди по Тисі. Ми як ніхто зацікавлені у тому, щоб вирішити болюче питання поводження з відходами», – зазначив під час зустрічі Мирослав Білецький.

За словами експертів проєкту APENA 3, робота над планом триватиме близько пів року, а оприлюднять його до квітня 2022 року.

Проміжні висновки експерти зможуть зробити, коли згрупують та проаналізують інформацію. Наступний етап роботи – обрати способи і методи, якими можна найефективніше налагодити процес управління відходами. Їх розроблять у розрізі походження відходів (медичні, індустріальні, господарські).

Оскільки у розробці плану чи не найважливішим етапом роботи є збір детальної інформації, голова облдержадміністрації запевнив гостей, що гарантує повну протекцію проєкту.

«Зі свого боку гарантую повну протекцію нашого спільного проекту. Разом будемо шукати шляхи вирішення екологічної проблеми», – зазначив Анатолій Полосков.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь