Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

1033-річчя хрещення Київської Русі-України

Дата: 28.07.2021 09:31
Кількість переглядів: 381

Фото без опису28 липня в Україні традиційно відзначають День Хрещення Київської Русі, віддаючи шану князю Володимиру Святославичу, який у 988 році на берегах Дніпра ініціював подію, історичну значимість якої для всього слов'янського світу годі переоцінити й у наші дні.

 

Бо саме тієї миті народилася східнослов'янська православна цивілізація, а  Київ став містом-основоположником історичної, культурної, моральної й духовної епохи в житті всіх слов'янських народів.      

За наказом князя будували чимало святинь, зокрема і Десятинну церкву, котрі ставали центрами не тільки духовного виховання православних людей, але й книжної освіти. В Києві, а далі повсюдно на Русі, облаштовували школи й книгописні майстерні і незабаром наша тодішня країна стала однією з найкультурніших у середньовічній Європі. Християнська діалектика, активно використовувана давньоруськими філософами та публіцистами, стала основою для багатьох цікавих ідей, що послугувало поштовхом для швидкого прогресу у сфері творчого життя і забезпечило розвиток давньоруської культури.

 

За часів Володимира середньовічна Україна стала найбільшою європейською країною. Розбудова держави на основі християнських цінностей дала Русі-Україні змогу вийти на новий рівень рівноправних міжнародних стосунків і  долучитися до скарбів світової цивілізації.

 

Перше широке народне святкування Дня Хрещення Київської Русі відбулося у 1888 році. Ідея відзначити 900-ліття належала київському митрополиту Платону. А у 2008 році — 28 липня стало офіційним державним святом.

Сьогодні також вшановують пам’ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі і традиційно в усіх православних храмах району пройде урочиста літургія та молебні за мир і єдність в Україні.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь