Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Проблема насильства актуальна для всіх країн без винятку

Дата: 27.07.2021 10:09
Кількість переглядів: 450

Фото без описуЖертвами сучасних форм рабства у всьому світі щорічно стають мільйони людей, незалежно від кольору шкіри, статі, віку, соціального стану… На сьогоднішній день різні форми насильства становлять серйозне порушення прав людини, підґрунтям для яких, в основному, є нерівність між чоловіками та жінками й гендерна дискримінація. Проблема насильства актуальна для всіх країн без винятку. Однак, світова статистика свідчить про те, що найбільше вона зачіпає саме жінок. За останніми даними ООН, одна з трьох представниць прекрасної статі зазнає фізичного, психологічного та сексуального насильствана.

Також маємо безліч ситуацій, коли жінки й чоловіки не є фактично рівними за правами та можливостями внаслідок сексизму. Хоча парадигма світу на сьогодні вже інша – жінки доводять, що можуть обирати сферу діяльності та вирішувати як будувати життя, гендерні стереотипи й досі займають міцну позицію у суспільстві. На разі, жінки гірше за чоловіків представлені в багатьох сферах, включаючи безпеку, освіту, перспективи на ринку праці, політику, заробітню плату за рівноцінну роботу. Це все не може не впливати на професійний розвиток та кар’єрний ріст. В дійсності, жінки обіймають лише 20% керівних позицій вищого рівня. Критики гендерного розриву в освіті часто звертають увагу на перевагу чоловіків над жінками в науці, але не визнають відставання чоловіків від жінок у грамотності. Те ж саме стосується і представництва у владі. У країнах ЄС жінок у парламентах в середньому – 26%, а в українському - лише 12%, не зважаючи на те, що цей показник є рекордним за всі попередні скликання.

Однак, так було не завжди. Етнографи, вивчаючи первісні культури острівних народів, ще в ХХ ст. відкрили племена, де ролі чоловіків і жінок були абсолютно не схожі на звичайні для тогочасної нашої культури: жінки там були сильними, добували їжу, приймали суспільно важливі рішення, а чоловіки – піклувалися про дітей і старих, оберігали домашнє вогнище. Це дало привід замислитися: а чи дійсно стать визначає життєву стратегію з моменту народження?

Світовий банк вивчив права жінок і чоловіків у187 країнах за останні десять років. Експерти оцінювали 35 показників у сфері трудового, майнового і сімейного права. І лише шість країн у світі повністю досягли гендерної рівності: Бельгія, Данія, Латвія, Люксембург, Франція і Швеція. Та гендерні відносини постійно переглядаються, а отже, змінюються політичні, економічні, соціальні та культурні умови зовнішнього середовища на локальному, національному та міжнародному рівнях. Таким чином, пріоритетом є саме досягнення гендерної рівності.

Впроваджуючи нові механізми забезпечення конституційного принципу рівноправності жінок і чоловіків треба усвідомлювати, що створення і функціонування лише правових механізмів є недостатнім. Бо не будуть ефективними найдосконаліші закони, без подолання існуючого в суспільстві низького рівня гендерної культури населення. Важливо бути толерантним, терплячим, і, головне - не зосередженим на хибних гендерних стереотипах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь