Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Конституція України – це основний закон нашої держави!

Дата: 24.06.2021 11:29
Кількість переглядів: 176

Фото без опису Цікаво, що першою вітчизняною Конституцією вважається Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, прийнята 1710 року, була однією з перших в Європі та світі, адже конституцію Сполучених Штатів Америки було схвалено лише 1787 року.

  Сучасна Конституція нашої держави, прийнята 28 червня 1996 року має велике значення для кожного з нас. В першу чергу тому, що в ній описується форма управління держави, її устрій, а також саме головне - права, свободи та обов'язки людини і громадянина. Це важливо, бо знаючи Конституцію людина чітко усвідомлює свої права та обов’язки перед державою та може застосовувати (спрямовувати) знання у різних сферах діяльності.

  Відділ ведення Державного реєстру виборців апарату Хустської районної державної адміністрації у переддень річниці нашого основного Закону України закликає всіх свідомих громадян, а особливо молодь знайомитися з основними засадами Конституції, бо незнання не звільняє від відповідальності. Кожен з нас повинен знайомитися з формою управління держави, її правосуддям, устроєм та нормами активного виборчого права.
       Конституція і законодавство України чітко визначають коло суб'єктів, які мають право брати участь у виборах, всеукраїнських та місцевих референдумах. Згідно статті 70 Основного Закону таким правом володіють тільки громадяни України, якщо вони досягли 18-річного віку і є дієздатними. Іноземці, особи без громадянства, які проживають на території України, не наділяються виборчим правом, а також правом участі у референдумах. Документом, який підтверджує громадянство виборця, є: паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон (для голосування на закордонних виборчих дільницях); тимчасове посвідчення громадянина України; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; військовий квиток для військовослужбовців строкової служби.

       Право брати участь у виборах і референдумах громадяни України мають незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Будь-які прямі або непрямі привілеї чи обмеження виборчих прав громадян України за зазначеними ознаками забороняються. Заборону на привілеї та обмеження цих прав громадян обумовлено особливостями України як держави з багатонаціональним складом населення, громадяни котрої користуються різними мовами та належать до різних релігійних конфесій тощо.
   Конституція і законодавство України встановлюють мінімум цензів і обмежень щодо права громадян на участь у виборах і референдумах. У багатьох країнах, в тому числі з сталими демократичними традиціями, встановлюється ценз осілості, закріплюється, що не мають права обирати особи, засуджені за вчинення злочину та інші.

  Хочеться привернути увагу молоді, адже багато хто з Вас у майбутньому пов’яжуть своє життя, або матимуть відношення до влади і можливо впливатимуть на державу та її закони. Ви повинні знати свої права та обов’язки, вміти ними володіти та вправно користуватися, жити не порушуючи норми Конституції. Від того, як ми знаємо закон залежить не тільки наше життя, а й положення країни в якій ми живемо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь