Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ І КУЛЬТУРА: ЗАВДАННЯ – ЗБЕРЕГТИ ЩО МАЄМО І НАПОВНИТИ ЗМІСТОМ

Дата: 27.01.2021 10:03
Кількість переглядів: 645

 

 

Не допустити безпідставної ліквідації жодного районного закладу культури. Кожен з них –  бібліотеки, мистецькі школи, музеї, заклади кіномережі та клубні заклади, мають бути передані у власність громад, на території яких вони розташовані. Далі громада може вирішувати подальшу долю таких закладів, долучивши Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП), як того вимагає законодавство.

Про це сказав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко на спільній нараді Мінрегіону та МКІП щодо забезпечення населення якісними культурними послугами.

«Децентралізація – це, в першу чергу, про доступ населення до якісних послуг, і культурних також. Культура посідає важливе місце у формуванні й укріпленні демократії і незалежності країн, у їх розвитку й процвітанні. Міністерство культури та інформаційної політики ПРОТИ ліквідації бібліотек і клубів. Ми за нормальну, адекватну трансформацію. Де шлях до затребуваності – це надавати людям можливість відвідувати бібліотеки та клуби. При цьому роблячи з них сучасні простори для спілкування та споживання культурних послуг», - сказав Міністр.

Інший наголос – альтернативою розгалуженим мережам закладів культури (більше 34 тисяч об’єктів), можуть стати багатофункціональні заклади – центри культурних послуг (ЦКП). Олександр Ткаченко навів дані репрезентативного всеукраїнського опитування «Культурні практики та культурна інфраструктура України», проведеного в 2020 році, в якому 81% респондентів висловили позитивне ставлення до ідеї створення ЦКП, а до основного переліку бажаних модулів в таких центрах респонденти віднесли: молодіжний центр, театр (для дорослих та дітей), ігрові, розважальні послуги, музей, бібліотеку.

Більше про центри культурних послуг у презентації.

Міністр нагадав про законопроект, зареєстрований в парламенті під номером 4318, який надасть можливість формувати ефективну систему забезпечення культурних прав та потреб населення. Саме цей законопроект дає і визначення поняття «центр культурних послуг».

А поки документ на розгляді парламенту, Мінрегіон та МКІП вже працюють над розробкою архітектурної складової – моделей ЦКП та їх організаційно-управлінської складової.

За словами Міністра, відомство підготувало проект урядової постанови, яка затвердить мінімальні стандарти забезпечення громадян культурними послугами, критерії та показники їх виконання, базовий набір культурних послуг, вимоги до приміщень та обладнання закладів культури, до організації мереж клубних закладів, бібліотек, мистецьких шкіл, закладів кіномережі.

Всю інформацію (Лист та Додаток до листа) щодо необхідності збереження мережі закладів культури профільне Міністерство направило головам обласних державних адміністрацій з проханням поширити її серед райдержадміністрацій та громад.

У Мінрегіоні підтримують позицію Міністерства культури та інформаційної політики.

«З початком реформи ми прагнули, щоб кожне міністерство, яке формує політику в тій чи іншій сфері, стало активним учасником децентралізації, щоб розробили у кожній сфері такий набір норм, механізмів, інструментів, які б корелювалися з тим, що несе в собі децентралізація і вивели ці сфери на вищий щабель розвитку і користі для людей.   Ми підтримуємо позицію Міністерства культури та інформаційної політики, розуміючи надважливу роль культури у житті кожної людини, і всебічно допомагаємо у втіленні добрих намірів», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Роз’яснення Олександра Ткаченка щодо процедури реорганізації і ліквідації закладів культури у наведеному нижче відео.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь