Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПОРАДИ МОЗУ ЩОДО ВЖИВАННЯ КОРИСНИХ ЖИРІВ

Дата: 21.12.2020 13:17
Кількість переглядів: 458

 

 

Жири треба споживати усвідомлено, розуміючи, які шкодять, а які приносять користь.Некорисними є насичені жири (незбиране коров’яче молоко, жир на м’ясі та птиці, сало, вершкове масло, твердий сир тощо) та трансжири (містяться переважно у випічці, смажених стравах, як-то картопля фрі, маргарині тощо). Ці жири можуть підвищити рівень холестерину в крові та сприяти розвитку серцево-судинних захворювань і діабету. Тому насичені жири бажано вживати в невеликих кількостях, а трансжири – максимально виключити з раціону.

До корисних належать мононенасичені жири (рослинні олії – оливкова та арахісова; горіхи – кеш’ю, мигдаль, пекан; авокадо; арахісове та мигдальне масло) та поліненасичені жири (певні види риби – лосось, тунець, оселедець, сардини; волоські горіхи; різне насіння – соняшникове, гарбузове, лляне, кунжут).

Обери принаймні одну здорову пораду щодо вживання жирів і спробуй дотримуватися її щодня:

1. Коли готуєш м’ясо, зрізай жир, а з птиці знімай шкірку.

2. Спробуй не смажити, а натомість пекти страви, варити або готувати на пару.

3. Додавай в супи і салати насіння – соняшникове, гарбузове, кунжут.

4. Намагайся не використовувати сало й вершкове масло. Натомість обирай для приготування їжі олію, але невелику кількість і не оброблену, тобто холодного віджиму, як то соняшникову, оливкову чи кунжутну.

5. Не вживай трансжири. Для цього уникай обробленої та смаженої їжі, як то пончики та випічка – бісквіти, пиріжки, заморожена піца, печиво, крекери, цукерки тощо.

6. Їж менше жирного м’яса, особливо червоного, жирних молочних продуктів, твердого сиру (не більш як розмір сірникової коробки).

7. За можливості включи в раціон авокадо (в салат, просто шматочками або перетерте з лимонним соком), горіхи, морську рибу, навіть морожену. насичену корисними жирами рибу.

Слідкуй за простими порадами щодо здорового харчування та фізичної активності в рамках марафону здорових звичок #ЗдороваУкраїна.

#ЖивуЗдорово


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь