Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПАЦІЄНТ, ЩО НЕ МАЄ ДЕКЛАРАЦІЮ З ЛІКАРЕМ, МОЖЕ РОЗРАХОВУВАТИ НА ДОПОМОГУ МОБІЛЬНОЇ БРИГАДИ, ЩО ТЕСТУЄ НА COVID-19, ТА НА АМБУЛАТОРНЕ ЛІКУВАННЯ - НСЗУ

Дата: 18.11.2020 16:20
Кількість переглядів: 404

Українці стали частіше звертатися до лікарів первинної ланки, особливо з питаннями щодо гострих респіраторних захворювань та профілактики. Найпопулярнішими причинами звернень до лікарів ПМД є кашель, загальна слабкість, а також потреба у профілактиці певних захворювань.

Кабінет Міністрів України підтримав рішення зі збільшення капітаційної ставки за обслуговування одного пацієнта, яке ініціювала Національна служба здоров’я. З 1 листопада тариф на медичні послуги з надання первинної медичної допомоги зріс на п’ятдесят одну гривню та становить 651 гривню 60 копійок.

Сьогодні лікарі первинної медичної допомоги тримають першу лінію оборони проти COVID-19 та працюють зі значним навантаженням. Заклади первинної медичної допомоги залучені до амбулаторного лікування пацієнтів з підозрою або встановленим COVID-19, до забору матеріалу для проведення ПЛР-тестування, яке здійснюють мобільні бригади. Мобільні бригади виїжджають за направленням лікарів до пацієнтів з підозрою на COVID-19, щоб взяти у них матеріал для проведення тестування методом ПЛР.

Держава гарантує безоплатну медичну допомогу у лікаря первинної ланки. Перелік послуг чітко визначений, і, зокрема, включає: консультації лікаря з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію дітей та дорослих згідно з календарем щеплень. Також лікар ПМД виписує електронні рецепти, електронні направлення до інших спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування, що дає можливість отримати ці послуги безоплатно.

Українці стали частіше звертатися до лікарів первинної ланки, особливо з питаннями щодо гострих респіраторних захворювань та профілактики. За даними електронної системи охорони здоров’я, найпопулярнішими причинами звернень до лікарів ПМД є кашель, загальна слабкість, а також потреба у профілактиці певних захворювань. Кількість медичних записів під час прийому, консультації чи госпіталізації, зокрема, зі скаргами на кашель - понад 2,6 млн, на лихоманку, біль у горлі та нездужання - по 1 млн кожної з причин, на загальну слабкість організму, втому - понад 1,9 млн, звернення щодо підтримки здоров’я та профілактики - понад 1,7 млн.

Національна служба здоров’я України уклала договори з 1697 надавачами первинної меддопомоги. На сьогодні вони отримали від НСЗУ понад 15,3 млрд грн за надання допомоги пацієнтам в січні-листопаді.

На сьогодні сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали 30 млн 812 тисяч українців. Лише за останні шістнадцять днів 35 тисяч українців обрали свого лікаря вперше або подали нову декларацію, змінивши лікаря.

Від 1 квітня до сьогодні в електронній системі охорони здоров’я додалось понад один мільйон нових декларацій - пацієнтів, які вперше обрали свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, та пацієнтів, які змінили свого лікаря через певні причини.  

Динаміка укладення декларацій найстрімкіша у місті Київ, Одеській та Дніпропетровській областях. Тут за 10 місяців додалось 129 тисяч, 111 тисяч та майже 92 тисячі нових декларацій відповідно.

ТОП-3 областей, в яких найвищий відсоток поданих декларацій: Київська область - 88,6% уклали декларацію з лікарем, Вінницька область - майже 86% населення мають декларацію з лікарем та Львівська область - 85,7%.

За час пандемії, починаючи з березня 2020 року по кінець жовтня, до роботи на первинній ланці долучились 1450 нових лікарів. Загалом на сьогодні зареєстровано майже 24 тис. лікарів, які надають первинну медичну допомогу. Це дані з електронної системи охорони здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь