Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

НА КООРДИНАЦІЙНІЙ РАДІ ПРИ ОДА ОБГОВОРЕНО ЗАХОДИ З ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ І ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ

Дата: 08.10.2020 19:58
Кількість переглядів: 696

У середу, 7 лютого, під головуванням заступниці голови Закарпатської ОДА Ольги Травіної відбулося засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

Ольга Травіна повідомила, що невдовзі до області з робочим візитом завітають представники Мінсоцполітики. Урядовців цікавитиме тематика, пов’язана з протидією торгівлі людьми і протидією домашньому насильству.
«Мінсоцполітики запропонувало Закарпаття як пілотний регіон для впровадження проєкту зі створення мережі шелдерів (спеціальні місця, де може знайти притулок жертва домашнього насильства). Ми повинні напрацювати пропозиції, які надамо на розгляд міністерства», - зазначила посадовець.

Йшлося про підготовку до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми (18 жовтня). Так, департамент соцзахисту 15 жовтня організовує нараду у режимі відео-селектору зі всіма ОТГ по питанню протидії торгівлі людьми. Інші інформаційні заходи планують провести після місцевих виборів, в перших числах грудня.

Розглянуто стан виконання Регіональної програми сімейної, демографічної, гендерної політики, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми на 2016-2020 роки за 9 місяців поточного року.

Зазначалося, що в Україні за І півріччя 2020 року статус постраждалого від торгівлі людьми встановлено 97 особам. По Закарпатській області статусу жодній особі встановлено не було. Звернень до департаменту не надходило.
Проводилися наступні заходи: засідання за круглим столом у м.Мукачево щодо обміну досвідом представників ГО та ОТГ Івано-Франківської, Закарпатської та Тернопільської областей у питанні протидії торгівлі людьми в умовах децентралізації (28 лютого); засідання за круглим столом в ОДА з питання забезпечення прав та можливостей жінок і дівчат в Закарпатській області (5 березня); урочистий захід з нагоди Міжнародного Дня захисту прав жінок (6 березня). Однак низку семінарів і тренінгів не було проведено у зв’язку з карантинними обмеженнями. Структурним підрозділам соцзахисту в районах направлено інструкції щодо онлайн-консультування громадян, які звертаються з питань забезпечення їх відповідним статусом.

Наталія Омелянюк, заступник директора департаменту соцзахисту населення, зазначила, що за І півріччя 2020 року в області фіксується ріст (на 30%, порівняно з аналогічним періодом 2019 року) звернень, пов’язаних із домашнім насильством. Як від чоловіків, так і від жінок. 12 звернень надійшло від дітей.

Налагоджена координаційна робота із суб’єктами взаємодії, членами ради щодо взаємного інформування, виїздів на виклики, проведення роботи із сім’ями, які перебувають у важких життєвих обставинах.
В містах і районах області діють 10 мобільних бригад.  Функціонують 3 притулки при громадських релігійних організаціях в Ужгороді, Мукачівському і Берегівському районах.

В Ужгороді прийнята міська програма, відповідно до якої з наступного року буде фінансуватися закупівля послуг щодо тимчасового проживання осіб, які потерпіли від домашнього насильства.

Директор департаменту соцзахисту Михайло Петрішка повідомив, що для оперативного реагування та надання допомоги особам постраждалим від домашнього насильства Мінсоцполітики розробляє інтерактивну мапу. На ній у розрізі областей будуть нанесені контакти спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб та контактні дані персонально відповідальних осіб за протидію домашньому насильству на рівні ОДА, ОТГ, міських, сільських, селищних рад.

Керівниця Закарпатської жіночої громадської організації (ЗЖГО) “Веста” Інна Сабадош розповіла, що організація з 2013 року здійснює проектну діяльність з впровадження національного механізму взаємодії суб’єктів, які проводять заходи у сфері протидії торгівлі людьми. Структурні підрозділи брали участь у тренінгах, семінарах, інформаційних кампаніях. Ковід наклав певні обмеження, організація призупинила діяльність у березні  і зараз відновлює роботу, спрямовану на залучення ОТГ до заходів у сфері протидії торгівлі людьми. Відбулися зустрічі з керівництвом ОДА і облради, надано пропозиції стосовно заходів до кінця року. Розпочато співпрацю зі службою зайнятості в рамках проєкту, який передбачає розробку нових онлайн-інструментів для протидії торгівлі людьми і мінімізації незаконної міграції. 

Н.Омелянюк поінформувала про розроблений департаментом соцзахисту проєкт Регіональної програми сімейної, демографічної, гендерної політики, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми на 2021-2025 роки. Наголошувалося, що лише на 2021 рік фінансування складає 12 мільйонів і далі щорічно збільшується. 

Зазначено, що днями Мінсоцполітики розмістив на сайті для громадського  обговорення проект Концепції Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року. З огляду на це, проект Регіональної програми буде підкоригований відповідно до проєкту державної програми. Відтак з проєктом ознайомлять всім суб’єктів взаємодії, від яких очікують на конструктивні пропозиції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь