Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Управління соціального захисту населення інформує

Дата: 25.06.2019 16:35
Кількість переглядів: 719

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Саме, 30 липня 2014 року Організація Об’єднаних Націй відзначила перший в історії Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Цей день має на меті підвищити поінформованість громадськості про цю глобальну проблему і привернути увагу до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохотити людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину. 

Торгівля людьми  на жаль, сьогодні залишається поширеним явищем, вона є злочином, що грубо порушує права людини. Держава вживає заходів з попередження торгівлі людьми та боротьби з нею, притягнення  до відповідальності злочинців та надання допомоги потерпілим.

Однак, незважаючи на значну кількість інформації стосовно цього явища у засобах масової інформації багато осіб, які постраждали від торгівлі людьми, не усвідомили того що те, що з ними трапилось є злочином, а вони-потерпілими. Вони не знають про можливість захисту своїх прав та інтересів  і відшкодування шкоди завданої їм цим злочином.

Міністерство соціальної політики України – є національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми; відповідає за формування та реалізацію державної політики у сфері протидії торгівлі людьми, викорінення передумов торгівлі людьми, зокрема щодо попередження насильства в сім'ї та дискримінації за ознакою статі, підвищення рівня обізнаності щодо протидії торгівлі людьми, координацію та контроль за діяльністю закладів допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми тощо.

На виконання Закону України „Про протидію торгівлі людьми”, прийнятого у 2011 році створена система протидії торгівлі людьми та надання допомоги постраждалим особам:

  • діє Державна програма протидії торгівлі людьми на період до 2020 року; 
  • затверджено порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, порядок взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми;
  • затверджено порядок виплати одноразової матеріальної допомоги постраждалим особам;
  • затверджено стандарти надання послуг особам, які постраждали від торгівлі людьми, методичні рекомендації для державних службовців, які працюють з постраждалими;
  • затверджено програму навчання спеціалістів, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми;
  • затверджено методичні рекомендації щодо надання соціальних послуг особам, які постраждали від торгівлі людьми для використання в роботі державних службовців;
  • в структурі Міністерства внутрішніх справ діє окремий підрозділ – Департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми;
  • в кожній місцевій державній адміністрації визначено структурний підрозділ, відповідальний за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
  • в усіх регіонах діють місцеві координаційні ради з питань протидії торгівлі людьми;
  • налагоджена тісна співпраця з міжнародними та громадськими організаціями, які працюють у цій сфері.

Відповідно до Закону України „Про протидію торгівлі людьми”, особи, які постраждали від торгівлі людьми у разі потреби можуть отримати комплексну психологічну, соціально-педагогічну, соціально-медичну, юридичну, інформаційну, допомогу у працевлаштуванні та перекваліфікації та інші види допомоги в одному з діючої мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або центрів соціально-психологічної допомоги.

Положенням затвердженого Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми (Постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 417) передбачено, що особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, може подати до місцевої державної адміністрації за місцем перебування заяву про встановлення відповідного статусу.  За результатами розгляду заяви та інших матеріалів справи, Міністерство соціальної політики України приймає рішення про встановлення або відмову у встановленні статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання: 
1) інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа; 
2) медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; 
3) тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах  допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі; 
4) відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку,  встановленому Цивільним кодексом України; 
5) одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; 
6) допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку. 
Довідка про статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, є підставою для реєстрації в територіальних органах спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань міграції за місцем проживання особи, яка постраждала від торгівлі людьми. 
Особа, яка постраждала від торгівлі людьми на території України, та громадяни України, які постраждали від торгівлі людьми на території іншої держави, мають однакові права.

Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, соціальні, педагогічні, так і психологічні причини.

Незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держави в напрямку протидії торгівлі людьми – криміналізацією злочину в національному законодавстві – прийняття та виконання Комплексної програми протидії торгівлі людьми, проблема торгівлі людьми залишається актуальною.

         Детальнішу інформацію можна отримати в Управлінні соціального захисту населення Хустської райдержадміністрації кабінет №10 щодо процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми  відповідальної  особи за встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

 

Начальник відділу праці

та зайнятості населення

УСЗН Хустської РДА                                                                        В.В.Шак

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь