Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У РАМКАХ ЗАСІДАННЯ КОНСУЛЬТАТИВНОЇ РАДИ ВІДБУВСЯ КОНСТРУКТИВНИЙ ДІАЛОГ ПРЕДСТАВНИКІВ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЗАКАРПАТТЯ

Дата: 14.08.2020 13:48
Кількість переглядів: 1323

Захід пройшов в Закарпатській ОДА у форматі майданчику для діалогу за ініціативи голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова.

У засіданні взяли участь заступник голови Закарпатської ОДА Віталій Цвігун, Народний депутат України Михайло Лаба, виконавчий директор і керівник Офісу реформ Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша, керівники структурних підрозділів ОДА, міські голови (міст обласного значення) та сільські, селищні міські голови (об’єднаних територіальних громад). Фото без опису

Голови ОТГ, члени Консультативної ради, виступили з питаннями, пропозиціями та зверненнями до ОДА та присутніх.

Зокрема, йшлося про розподіл облдержадміністрацією додаткової дотації на здійснення переданих з держбюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Для міст обласного значення у 2020 році дотація не була розподілена. Відтак було запропоновано, в подальшому, при розподілі додаткової дотації враховувати і громади, утворені шляхом приєднання до міст обласного значення.

Крім того, Закарпатську ОДА просять розподіляти більше коштів субвенції на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах (на ці потреби може виділятися до 20% цієї субвенції). Як зазначалося, у поточному році облдержадміністрацією із загальної суми субвенції на дороги місцевого значення розподілено тільки 3,6%.

Наголошувалося, що місцеві бюджети зазнають суттєвих втрат через податкові пільги, прийняті Урядом, та інші карантинні заходи. Так, у березні платники податків звільнялися від плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Від неотримання з цих двох джерел надходжень за місяць місцеві бюджети області загалом втратили близько 40 мільйонів гривень. Також через зниження бізнес-активності значно зменшилися й інші надходження, такі як ПДФО, єдиний податок. 

Разом з тим, незважаючи на значне скорочення місцевих бюджетів, місцеві органи влади активно долучаються до протидії COVID-19. Загалом з усіх рівнів місцевих бюджетів Закарпатської області передбачено виділити понад 208 мільйонів гривень на запобігання поширенню та ліквідацію коронавірусної хвороби. 77% цих коштів виділяється з обласного бюджету та інші 23% – з бюджетів міст, ОТГ та зведених бюджетів районів.

Серед проблем, які вирішуються на рівні центральної влади, проте потребують підтримки ОДА, зазначалися наступні:
-    обмежений доступ до інформації державних податкових інспекцій на місцях головного управління ДФС у Закарпатській області;
-    платні послуги зі статистичної інформації з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, які надає головне управління статистики у Закарпатській області, несуть додаткове навантаження на місцеві бюджети;
-    проблема доступу до баз даних, що стосуються будівництва та введення в експлуатацію об’єктів і споруд, у зв’язку з ліквідацією Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Голови ОТГ також звернулися до присутнього на засіданні народного депутата України М.Лаби з проханням підтримати у ВРУ законопроєкти, які передбачають позитивний вплив на життєдіяльність міст, селищ (ОТГ) та сіл (ОТГ) і стосуються бюджетно-фінансової сфери.

Довідково: Постановою ВРУ від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів» сформовано новий районний рівень області, а саме передбачено 6 районів: Ужгородський, Мукачівський, Хустський, Берегівський, Тячівський та Рахівський. Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров особисто відстоював цей рівень під час завершального етапу реформи адміністративно-територіального устрою.

На сьогодні на території Закарпатської області зареєстровано 27 громад:

17 ОТГ,  а саме: Тячівська, Перечинська, Іршавська, Мукачівська, Берегівська міська ОТГ, Великоберезнянська селищна, Баранинська, Косоньська, Зарічанська, Кам’янська, Горондівська, Керецьківська, Оноківська, Холмківська, Вільховецька, Полянська, Довжанська сільські ОТГ.

У 10 – прийняті рішення про утворення ОТГ та є подання ОДА на ЦВК, а саме: Бедевлянська, Неліпинська, Сюртівська, Великобийганська, Великодоброньська, Верхньокоропецька, Кольчинська, Івановецька, Вишківська, Нересницька сільські ОТГ.

Перспективний план формування об’єднаних територіальних громад Закарпатської області, який затверджено розпорядженням КМУ від 13 травня 2020 року № 572-р, загалом включає 64 об’єднані територіальні громади.

Вибори до ОТГ області відбудуться 25 жовтня 2020 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь