Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

  Шукаємо кандидатів для створення патронатних родин в Хустському районі

Дата: 28.07.2020 14:11
Кількість переглядів: 905

      На сьогодні один із напрямків державної політики щодо захисту прав дитини і сім’ї в цілому зорієнтований на те, щоб реалізувати в Україні таку форму тимчасового перебування дитини, що опинилася у складних життєвих обставинах, як патронатна сім’я. Патронатна сім’я – це альтернатива притулкам, центрам, які беруть на тимчасове утримання дітей, що потрапляють у складні життєві обставини. Патронатна сім’я створюється з метою надання дитині цілого комплексу соціальних послуг, у тому числі, для стабілізації у дитини психоемоційного стану.       Фото без опису          

        Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя, як правило, не може перевищувати трьох місяців. Лише в окремих випадках, якщо за ці три місяці дитина не повертається у свою сім’ю, до біологічних батьків, за рішенням комісії із захисту прав дитини, цей термін може бути продовжений ще на три місяці.  

      Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та соціально-психологічної реабілітації дитини у своїй сім’ї. Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, у якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

 Вимоги до патронатного вихователя:  

- громадянство України;

- позитивний досвід виховання дітей;

- відповідні житлові умови для надання послуг з догляду виховання та соціально-психологічної реабілітації дитини в своєму помешканні.

Вік патронатних батьків:  для мам – від 35 до 60 років, для татів – від 35 до 65 років. 

Кандидат, пройшовши первинний відбір, разом з повнолітнім членом сім’ї, який братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною, проходить обов’язкове навчання за Програмою, затвердженою Мінсоцполітики.

 

Перелік документів для подання на кандидата у патронатні вихователі:

 - заява;

 - копія паспорта;

 - довідка про склад сім’ї (форма № 3);

 - копія диплома про вищу освіту;

 - копія трудової книжки (за наявності);

 - висновок про стан здоров’я (свого та осіб, які проживають разом із ним), складені за встановленою формою; (довідка від нарколога, психіатра та фтизіатра, в тому числі для осіб, які проживають разом із кандидатом у патронатні вихователі);

 - довідка про відсутність судимості, в тому числі у повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом із кандидатом у патронатні вихователі;

- документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

       Не менш важливою умовою є те, що патронатну сім’ю, на відміну від прийомної сім’ї, створює подружжя, а не одна особа. Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною. Патронатний вихователь не може ніде працювати, щоб цілком і повністю надавати послуги патронату. За ці послуги він буде отримувати офіційну заробітну плату від держави, а в його трудовій книжці буде відповідний запис та нараховуватиметься трудовий стаж. Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя становить на місяць п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

      Кандидатам, які мають намір стати патронатними вихователями,  необхідно звернутися  до Хустського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для отримання додаткової інформації. Адреса центру: м.  Хуст вул. Карпатської Січі,21 мобільний тел.: 0978946214 (провідний фахівець із соціальної роботи Яна Пилип).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь