Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Зміни до Закону ,,Про Державний реєстр виборців”

Дата: 16.06.2020 09:16
Кількість переглядів: 527

Відділ ведення Державного реєстру виборців повідомляє, Фото без описущо з прийняттям Виборчого Кодексу (396-IX від 19.12.2019) внесено деякі зміни до Закону ,,Про Державний реєстр виборців”, які почнуть діяти з 1 липня 2020 року.

             Стислий опис змін: 

Стаття 7, частина 3. Заява про тимчасову зміну місця голосування та про скасування тимчасової зміни місця голосування може бути подана виборцем у будь-який орган ведення Реєстру.

Стаття 13 частина 5, стаття 17 частина 5. Скасування доручень Розпорядника на знищення записів. Знищення записів кратних включень та записів про осіб, які не є виборцями відбувається за наказом керівника органу ведення Реєстру. 

Стаття 19. Звернення щодо включення. Можливість подання заяви в електронному вигляді за електронним підписом, подання заяви (крім Міністерства закордонних справа України (надалі МЗСі не в електронному вигляді) уповноваженою особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.  Визначення виборчої адреси відділом ведення відповідно частини 4 (для виборців, що не мають зареєстрованого місця проживання).

Стаття 20. Звернення щодо зміни персональних даних. Можливість подання заяви в електронному вигляді за електронним підписом, подання заяви (крім МЗС і не в електронному вигляді) уповноваженою особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.  Визначення виборчої адреси відповідно до фактичного місця проживання на підставі статті 8 частини 3 (мотивоване звернення) та частини 4 (для виборців, що не мають зареєстрованого місця проживання).Обмеження щодо зміни виборчої адреси згідно ч.3, 4 статті 8 – не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу та не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Реєстру останньої зміни виборчої адреси такого виборця; перелік документів (обгрунтування) – частина 5 стаття 20.

Нова стаття 20¹. Звернення щодо неправильностей у Реєстрі стосовно іншої особи. У разі виявлення виборцем невключення або неправомірного включення до Реєстру іншої особи, недостовірних відомостей Реєстру стосовно іншої особи, він може подати заяву до органу ведення Реєстру за виборчою адресою такої особи. Також можливо подати таку заяву в електронному вигляді за електронним підписом.

Стаття 21. Запит виборця до органу ведення Реєстру. Можливість подання до будь-якого відділу ведення (без прив’язки до виборчої адреси). Тільки два види запитів - 1) щодо змісту своїх персональних даних у Реєстрі та 2) прізвищ, імен, по батькові, дати народження всіх виборців, внесених до Реєстру за його власною виборчою адресою. Особи, яким визначено виборчу адресу відповідно до частини 3 - 6 статті 8, подати запит другого виду не мають можливості. Також можливо подати таку заяву в електронному вигляді за електронним підписом.

Стаття 22. Періодичне поновлення.

     Нові типи відомостей Державної міграційної служби України (ДМС):  про осіб, яким протягом наступного місяця виповниться 18 років та яким оформлено паспорт громадянина України; про виборців, яким протягом попереднього місяця оформлено паспорт громадянина України вперше після досягнення 18-річного віку.

    Суди- новий тип відомості: про осіб, стосовно яких протягом попереднього місяця було прийнято рішення про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, із зазначенням цього строку.

     Також додано можливість подання відомостей в електронному вигляді за електронним підписом, у такому випадку ці відомості на папері не подаються. Подання відомостей за цими новими формами, що затверджені Постановою ЦВК від 13 січня 2011 року № 6 (зі змінами від 2 червня 2020 року) повинно відбуватися з 1 липня 2020 року.

Стаття 24. Здійснення політичними партіями публічного контролю за веденням Реєстру. Під час виборчого процесу доступ у режимі читання до відомостей Реєстру, передбачених пунктами 1–4 частини першої статті 6 та частиною першою статті 7 Закону "Про ДРВ", в установленому розпорядником Реєстру порядку.

Стаття 27, 28.  Складання списків виборців. Попередній список виборців виготовляється в одному примірнику.  Попередній список виборців  для закордонної виборчої дільниці передається відповідній дільничній виборчій комісії в електронному вигляді. Відомості про виборців у списку виборців на закордонній виборчій дільниці зазначаються в порядку, зручному для проведення голосування. 

Стаття 29. Перевірка достовірності відомостей про виборців за допомогою персональних даних Реєстру. Перевірка громадян України, які поставили свої підписи на підписних листах на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради, сільського, селищного, міського голови, старости села, селища за народної ініціативи.

Стаття 30. Використання статистичної інформації. Кількість виборців у межах Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст, районів у містах, селищ і сіл, у закордонному виборчому окрузі, а також про кількість виборців, які за своїми виборчими адресами віднесені до відповідних виборчих дільниць, щомісяця, станом на останній день попереднього місяця розміщуються на офіційному веб-сайті ЦВК.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь