Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНИЙ ПЕРІОД

Дата: 24.04.2020 10:36
Кількість переглядів: 456

Фото без описуВ Україні чітко діють Правила пожежної безпеки, що перешкоджають розведенню вогню в лісах і паркових зонах протягом усього пожежонебезпечного періоду, який може бути визначений в різних регіонах по-різному, в залежності від погодно-кліматичних умов.
Любителям пікніків слід пам'ятати про пожежну небезпеку багаття і, які розміри адміністративних штрафів можна понести за розведене на природі багаття.

 

Безпека – головна умова перебування в лісі. Пожежа, яка може виникнути, несе за собою великі збитки, не кажучи про те, наскільки це безвідповідально стосовно до загиблих мешканців лісу і власників будівель, що опинилися на шляху поширення вогню.

Якщо ви збираєтесь розвести багаття в лісі не в пожежонебезпечний період, то ви повинні знати і дотримуватися певних заходів безпеки:
1. Вибір місця для табірного вогнища залежить від наявності природного укриття від дощу і вітру. Це може бути скеля, але ні в якому разі не крони дерев. Бажано, щоб поблизу від кострища знаходилась водойма, а саме багаття було віддалено від кромки лісу на 15-20 м. Ідеальне місце – піщана коса річки.
2. Наступні заходи пожежної безпеки при розведенні багаття в лісі рекомендують, щоб поблизу не знаходилися такі фактори ризику, як сухостій і суха трава, скупчення сміття між камінням, а також – курені, навіси, намети. Місця проживання туристів повинні бути розташовані не ближче ніж в 3 м від багаття, з навітряного боку.
3. Щоб уникнути торф'яної пожежі (і просто поширення вогню) краще зняти верхній шар дерну з площі, трохи більшій, ніж передбачуване вогнище (від 30 до 40 см в кожну сторону). Якщо буде виявлено, що на обраному місці – торф'яний болотистий ґрунт, навіть висохлий, краще шукати інше місце. Торф'яні пожежі проявляються не відразу і можуть тривати десятки років глибоко в землі.
4. Правильне багаття залежить від правильно зібраного палива. Головне, що потрібно для вогнища у таборі – здатність зігріти і зготувати, при цьому, не змушуючи ховатися від рясного диму. Саме такий жар дають сухі дрова з дуба та берези. Досвідчені рибалки та мисливці, знаючи про те, що здорові дерева не дозволено зрубувати в молодих лісах, привозять паливо з собою. Сухий хмиз швидко згорить і не дасть тої кількості жару, достатнього для приготування їжі.
5. Чим більше розміри багаття, тим більше буде потрібно палива. Слід заздалегідь подумати про розміри вогнища, вогонь заввишки 30-40 см достатній для готування чаю і їжі. Паливо збирають заздалегідь, а не тоді, коли вогонь вже розігрівся. Зібрані дрова тримати в сухості, накривати корою, хвоєю, поліетиленом. У багаття кладуть мокрі згнилі шматки дерев лише тоді, коли необхідно подати сигнал про допомогу з густим рясним димом.

Поки багаття горить, дивіться, щоб іскри не розліталися ,перед тим як іти обов’язково залийте вугілля водою, навіть якщо вам здається, що воно остаточно згасло.
 І не забувайте забрати із собою сміття – порожні пластикові пакети та пляшки, консервні бляшанки, серветки. Складіть сміття в пластиковий пакет і викиньте в перший же сміттєвий контейнер, який побачите дорогою додому.
Знаючи вимоги пожежної безпеки при розведенні багаття на природі, неможливо ігнорувати загальноприйняті умови поведінки в лісі в пожежонебезпечний період.
Заборонено:
- розведення багаття у лісі та лісопосадках, окрім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;
- заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
- палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;
- залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
- заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна;
- випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.
Причинами пожежі в лісі можуть стати блискавка або засуха, але головною причиною виникнення пожеж у лісі є необережність людини.

У випадку виникнення пожеж в природних екосистемах інформувати Державну екологічну інспекцію в Закарпатській області на електронну адресу :  e-mail: zak@dei.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь