Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Кому вигідні вигадані показники?

Дата: 24.01.2019 15:01
Кількість переглядів: 1059

Фото без описуСплачуючи зайві суми, які дописують невідомо звідки у квитанціях за світло і газ, українці дають постачальникам заробити мільйони.

 Як не зайві кіловати у квитанціях за світло, то зайві кубометри у рахунках за газ. Жителі Рівненської, Волинської, Львівської, Закарпатської, Житомирської та інших областей були, м’яко кажучи, здивовані, отримуючи рахунки за газ, воду і світло. І хоча підприємства різні, проблема одна — цифри, вказані у квитанціях, відрізнялися від реально спожитих обсягів подекуди у кілька разів. 
Мешканка Хустського району, яка за грудень сплатила за газ 1250 гривень, тепер отримала рахунок на 3000 гривень. Інша у грудні “напалила” на 1000 гривні, а тепер має сплатити 2800. “Ми взимку використовуємо в середньому 120-150 кубометрів на місяць. Тобто виходить приблизно 5 кубометрів на день. Навіть якщо припустити, що показник зняли 20-го числа і до кінця місяця залишається ще десять днів, то це додатково 50 кубометрів до того показника, який записав контролер. А коли прийшла квитанція, то показник був на 120 кубометрів більший, ніж на лічильнику,але ми ще не дійшли до того показника, – скаржиться пані Галина з Хустського району,Закарпатської обл.. – Подописували куби не лише нам, а й усім сусідам”. 
Звідки беруться цифри у квитанціях, часом не можуть пояснити навіть контролери. Пояснення газопостачальних підприємств практично усюди однакові: показники газового лічильника знімаються в 20 числах місяця, тому до спожитої кількості газу станом на число, коли були зняті показники газового лічильника, додається прогнозоване споживання газу до кінця місяця. Але ж при таких розрахунках погрішності були в кільканадцять кубів, а не вдвічі-втричі більші за реальне споживання. 
Люди, які мають центральне опалення і лише газову плиту, також мають проблеми з розрахунками. Адже
,коли тобі один місяць написали у кілька разів більше платиш, бо сума невелика.Думаєш,потім менше буде. Але,з місяця в місяць приходять показники зі стелі, і прірва стає все більшою.  
“Я живу сама, готую на газі мало, тому в місяць випалюю 2-3 куби. А приходить рахунок на 17-18 кубів, хоча щомісяця телефоную контролеру і вказую показники. Прошу, скоригуйте, будь ласка, бо у мене переплата. Але приходить квитанція — і знову те саме. Телефоную на гарячу лінію, кажуть, перекресліть і допишіть рукою фактичний
-показник і платіть по ньому. А що платили, якщо мені треба півроку не виходити з кухні варити-парити, аби використати той газ, за який уже заплатила. “Якщо у вас початковий показник у квитанції більший, ніж фактичний, то викиньте ту квитанцію і не платіть взагалі”,  – сказали на гарячій лінії. “Раз не заплатила, наступний місяць прийшло, що у мене борг, – розповідає закарпатка пані Катерина. – Зрештою, якщо постійно кажу, що у мене переплата, то це можна десь зафіксувати? Чому у квитанції ніде це не вказано. 
Заступник голови Ради Української Асоціації споживачів Микола Болтак каже, що постійно стикається зі справами про невідповідність показників у квитанціях реальним цифрам. Причому як по газу, так і по електроенергії !
“Це порушення прав споживачів, оскільки в людей вимагають оплати за послуги, які ще не були надані
:Наразі,згідно інформації,Управління захисту населення  з урахуванням доходів сімї в Хустському районні,станом на 01.01.2019 року отримують пільги без урахування сукупного доходу сімї слідуючи категорії пільговиків:

Інваліди війни - (106 осіб) відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни,гарантії їх соціального захисту» отримують 100% пільгу;

Учасники бойових дій – (206 осіб) відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни,гарантії їх соціального захисту» отримують 75% пільгу;

Сім’ї загиблих військовослужбовців – (69 осіб) відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» отримують 50% пільгу;

Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи  - (71 осіб) відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» отримують 50%пільгу ;

Ветеранів військової служби ветеранів органів внутрішньої справи  - (49 осіб) відповідно до Законів  України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації в Україні» отримують 50%пільгу.

Особливо часто звертаються пінсіонери,інваліди , оскільки через завищені показники вони перевищують ліміти споживання газу і змушені оплачувати за вищим тарифом .Наполягає газопостачальні підприємства зробити перерахунки, скоригувати показники, усі ці дописані цифри у рахунках за комунальні послуги — це додаткові кошти для збагачення окремих осіб. Адже навіть у масштабах одного міста виходить величезна сума”. А й справді — нехай 100 тисяч людей переплатять по 10 гривень — уже мільйон вільних коштів. Їх можна прокрутити і отримати чималий «навар». А споживачі? Ну не будуть же вони бігти в суд за кілька чи навіть кількасот гривень переплати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь