Хустська районна військова адміністрація
Закарпатська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

СЛИЗЬКО? ТРИМАЙТЕСЯ! (як запобігти зимових травмувань)

Дата: 21.01.2019 13:44
Кількість переглядів: 890

Фото без описуЗима на вулиці. Слизько. Як людині похилого віку відчувати себе впевнено і захиститися від травм?

Корисна річ для слизьких днів так звані протектори для стегна. Це легкі подовжені шорти, які обтягують і мають бокові кишеньки у ділянці кульшових суглобів, в які вкладені плоскі пружні прокладки. Такий бандаж у випадку падіння амортизує удар і захищає від найстрашнішої травми – перелому шийки стегна.

 

Другий необхідний захисний пристрій від падінь – трость. Кращий варіант – з антигололідним наконечником, шипом унизу на кінці, який утикається у лід і сніг та забезпечує додаткову стійкість. Можна купити трость, яка  складається і виглядає не більше маленького зонтика. Найковарніші місця – сходи під’їздів і магазинів. Спускаючись або піднімаючись, тримайтеся за перила.  Якщо їх немає, не соромтеся попросити допомоги у перехожих.

 

Що обути?

Не кожна рифлена підошва може виконувати функцію гальмівної колодки, часто вона дубіє від морозу і перетворюються у лижі. Хороше зчеплення з поверхнею дороги забезпечує термоеластопласт. Має значення і малюнок протектора. Найстійкіша підошва – та на який дрібний малюнок поєднується з крупним. Добре тримає на льоду натуральний каучук, єдиний мінус – це недешеве взуття.

Сьогодні дуже популярні уггі. Однак їх абсолютно плоска підошва збільшує ризик падіння. Найбезпечніше взуття – на шкільному підборі (широкому 2-3 см висотою). Взуття не повинно щільно обтягувати щиколотку, щоби не стримувати вільний маневр суглобів при ходінні.

 

ТРЕНУВАННЯ ПЛЮС ВПРАВНІСТЬ

Щоби попередити падіння, важливо тренувати рівновагу, управління рухами.

Для цього використовуються прості вправи, а саме:

  • Сядьте на стілець з прямою спинкою. Встаньте з нього, не притримуючись руками. Повторіть 5 разів. З часом збільшить кількість повторів до 10-15 разів.
  • Сидячи на стільці, витягніть уперед ступні. Почергово підтягуйте кожну на себе уверх, потім опускайте донизу, торкнувшись підлоги.
  • Встаньте прямо, ноги разом. Тримайте голову прямо. Зосередьте на чомусь погляд на 5 секунд. Опустіть ногу і постійте на інший нозі. Вправу потрібно виконувати без опори.
  • Повторюйте цю мінігімнастику через день. Намагайтеся вдома відпрацювати зимню ходу. Встаньте перед дзеркалом. Трошки зігніть ноги у колінах. Рухайтеся уперед дрібними кроками, намагайтеся мінімально піднімати ноги, наче ковзаючи по підлозі. А на вулиці при ходінні розмахуйте руками – це допоможе утримувати рівновагу.

 

Рекомендуємо:

  1. При падінні ніколи не приземлювайтеся на витягнуті руки. Це стає причиною різних травм: перелому передпліччя, зап’ястя, іноді із зміщенням і розривом сухожиль.
  2. Найнебезпечніше – приземлятися на п’яту точку: це нерідко призводить до перелому шийки стегна. Падаючи, намагайтеся згрупувати тіло і перевернутися.
  3. Намагайтеся взимку виходити з дому тільки удень, коли дорогу добре видно. Якщо ввечері ви йдете у театр або на концерт, попросіть близьких зустріти вас на зупинці транспорту.
  4. Не ходіть по слизьким вулицям у магазин з господарським візком, попросіть близьких забезпечити вас основними продуктами на тиждень.
  5. У вашому мобільнику обов’язково повинен бути номер виклика «швидкої».

І ПАМ’ЯТАЙТЕ:

Краща профілактика зимових травм –

це обережність і обачність!

        

 

 

ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЗДОРОВ’Я

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь